1 Haziran 2010 Salı

BİR DİRHEM ET ...


21. Yüzyılın en çok merak uyandıran sanatçılarından biri olan Fernando Botero, 64 yapıtından oluşan kapsamlı bir sergiyle ilk kez İstanbul’da Pera Müzesi’ne konuk oluyor. Size kendi çektiğim fotoğraflardan bir kaçı ile fikir vermeye çalışacağım.
Botero’nun sanatı, yalnızca anlatı ya da temsil olmayıp yaşamın kapısını çalan içsel bir kavrayışın gücünü taşır.
Şişman figürlerini üslubunun merkezine oturtan Botero, bunun nedenini şöyle açıklıyor; "Şişman güzeldir, çünkü şişman insanlar diğer insanların yüzünde hemen bir gülümseme yaratma kabiliyetine sahiptirler, sempatiktirler bu yüzden resimlerimde şişman figürleri kullanıyorum."


Günümüz estetik anlayışına yeni bir yorum getiren Botero’nun bu sergisi sirk, boğa güreşi, Latin Amerika halkı ve yaşamı, ölüdoğa ve sanat tarihinin ustalarından uyarlamaları kapsayan altı bölümden oluşuyor. Akrobatlardan matadorlara, dans edenlerden çıplak aşıklara, kardinallerden hüzünlü palyaçolara ve müzisyenlere uzanan sergi; bizleri, Botero’nun şiirselliğini ve büyüleyici dünyasını keşfetmeye davet ediyor.
 

Botero’nun kullandığı renkler muhteşem, o heybetli vücutlar kapıdan girdiğiniz an burnunuzun dibindeler. Ellerini uzatıp omzunuza dokunup “yiyecek bir şeyiniz olup olmadığını” sorabilecek kadar gerçekler. 
18 Temmuz’a kadar açık olacak sergi için mutlaka zaman ayırın derim.

1 yorum:

madebyginger dedi ki...

Begüm'ün bu sergi için yorumu şu oldu : "Anne bana hatırlat,ben de bir resim yapıp getireyim de bu sergiye koysunlar.."
Kendi resimleriyle kıyasladı küçük hanım :))

Yorum Gönder